קצת עלינו
מבשלת הנגב הינה מבשלת בוטיק אשר הוקמה בשנת 2008 בקרית-גת ומייצרת
בירה בנפחים של 1000 ליטר לבישול. כיאה למבשלת בוטיק, ייצור הבירה נעשה באופן אישי
תוך כדי הקפדה על כל הפרטים הקטנים של שלבי הייצור, המילוי והאחסון. בירות האיכות
של מבשלת הנגב נמצאות בברים ובמסעדות רבות, וכמו כן בחנויות בפריסה ארצית. הבירות
שלנו ממשיכות לצבור קהל נאמן ולזכות להכרה מקצועית בארץ ובעולם. המבשלה שמה לה
לדגש ואמצה שיטות עבודה ירוקות כדרך חיים.
פרק 6 ביצור
בירה ביתית: הפרמנטור
פירוט והרחבה על מיכל התסיסה של הבירה, מתוך
מדריך הבירה הביתית של קופר ודבירי
הפרמנטורים,
או מיכלי התסיסה
לאחר שהשעורה מבושלת עם הכישות ומיוצר ה-
וורט (Wort), שהוא למעשה תירוש הבירה, מקורר הנוזל
ומועבר לתסיסה. בעצם, בבית, מסיר הבישול אל מיכל התסיסה.
מיכל התסיסה שלכם יכול להיות עשוי מנירוסטה —
שזה דבר יקר למדי, מזכוכית או מפלסטיק. היות ומרבית מתכוני הבירה מותאמים לנפחים
של חמישה גלון — כעשרים ליטר לערך — רצוי לקנות מיכל בעל נפח מתאים, של כ- 25
ליטרים.
היות ומחירה של הנירוסטה הוא יקר, לא נדון
כאן במיכלים מסוג זה. למרות זאת, שווה להזכיר שניתן להשתמש בקגים — חביות בירה —
משומשים בנפח של 30 ליטר גם לצורך בישול וגם לצורך תסיסה. בכל מקרה, יש להקפיד על
אטימה טובה של הקג, כדי שהבירה לא תזדהם.
מיכלי פלסטיק: אלה קיימים במספר צורות
וגדלים. הפשוט ביותר, וזה שהוא גם הקל ביותר להשגה, הוא מיכל פלסטיק כחול, מותאם
למזון, בעל מכסה ננעל. ניתן להשיג מיכל כזה אצל הוברמן בפתח תקוה. יש לחורר חור
במכסה על מנת לאפשר מיקומו של שסתום לחץ — air
lock— שמאפשר יציאת הפד"ח שנוצר בתסיסה
ושחרור לחצים.
מיכל מסוג שני הוא מיכל פלסטיק לבן, דמוי
מיכלי הצבע הגדולים, כזה שנראה בתמונה כאן. את מיכל ה- 25 ליטר קשה להשיג בארץ
בקניה קמעונאית. אפשר ליצור קשר עם מועדון הבירה הישראלי ולהזמין זוג מיכלים כאלה
(ממילא יש צורך בשניים), כיון שמדי פעם המועדון מבצע קניה כמותית עבור חבריו.
המיכלים האלה שקופים מעט, וניתן לראות את גובה פני הנוזל.
היתרון במיכלי פלסטיק הוא שהם קלים לאכסון
וניוד, קלים מאוד לרחיצה וניקוי ומחירם נמוך. אם מיכל כזה נסדק או נשרט, קל יחסית
להחליף אותו.
כמיכלי תסיסה אחרים ניתן להשתמש בדמיג‘אנים.
אלה הם מיכלי — או בקבוקי — זכוכית גדולים, בנפחים שונים. קיימים בקבוקים כאלה
בנפח של 24 ליטר או 50 ליטר. הם כבדים, יקרים למדי (35$ בערך לגדלים הקטנים)
ורגישים בטלטול. בנוסף, הם מאוד לא נוחים לניקוי. יתרונות? רואים בקלות את התסיסה
דרך הזכוכית, והמראה יפה, וכן ניתן לחטא אותם יחסית בביטחון וביעילות. יותר מזה —
אין.
במזג אויר חם כמו שלנו, כדאי מאוד להחזיק שני
פרמטורים ולבצע העברה של הבירה לאחר גמר התסיסה הראשונה. ההעברה — ללא משקעים —
תרענן את השמרים ותאפשר ביצוע של תסיסה שניה, קצרה יותר, שיפור הטעמים והעלאת
ריכוז הכהל. במידה ויש לכם שני מיכלים, תוכלו לבצע העברות בלי בעיה, וגם להשתמש
באחד המיכלים כמיכל פריימינג בשלב הביקבוק.מיכל הפריימינג משמש להוספת מעט סוכר
לבירה ממש לפני הביקבוק. השמרים שמועברים אז עם הבירה לבקבוקים מנצלים את הסוכר
הזה, מבצעים תסיסה שמשחררת פד"ח. היות והבקבוק פקוק, הגז נשאר מומס בנוזל
הבירה, ומשתחרר, בצורת בועות, כאשר מסירים את הפקק ומוזגים את הבירה.
חפשו ב-WAZE –
"מבשלת הנגב"
סיור
סיור במבשלת הנגב אורך כשעה וכולל בתוכו הדרכה על חומרי הגלם ומרכיבי
הבירה, אופן ההכנה ותהליך ייצור הבירה. בהמשך מתקיים סיור מודרך בתוך המבשלה,
הכולל הסברים וטעימות של חומרי הגלם. בסיום ההדרכה מתקיימת סדנת טעימות ממגוון
הבירות של המבשלה. בתום הסיור ניתן להישאר במבשלה, ליהנות מחצר המבשלה ומבירה קרה,
ואף לרכוש ממגוון הבירות שלנו במחיר מוזל.
הסיור מתאים מאוד לקבוצות של ימי כייף, ימי גיבוש עובדים, תיירות פנים
וחוץ, גמלאים, סטודנטים ומשפחות.
דירוג RateBeer עושה כבוד כפול למבשלת הנגב: "נגב פורטר
אלון" – הבירה הטובה בישראל לשנת 2013 "מבשלת הנגב" – המבשלה הטובה
בישראל ! – שנה שנייה ברציפות
! אתר RateBeer מדרג את "נגב פורטר אלון" כ"בירה הטובה בישראל
לשנת 2013 " מבין 100 הבירות הטובות בעולם. בנוסף, מבשלת הנגב זוכה בתואר
"המבשלה הטובה בישראל" זו השנה השנייה ברציפות.
אין תגובות:
הוסף רשומת תגובה